×
Informatie voor

Ondernemers

Buitenschools leren is voor leerlingen van voorbereidend mbo van wezenlijk belang. Zij moeten ervaren, wat het bedrijfsleven verlangt om de link te kunnen leggen met de stof die hun op school wordt aangeboden.
Informatie voor

Leerlingen

Het is fijn dat bedrijven in Dongen leerlingen de kans geven om ervaring op te doen in de praktijk. Maak hier op een verstandige manier gebruik van, want gemotiveerde leerlingen vallen op!
Informatie over

Scholen

Lees alles over de deelnemende scholen van het Stagebureau Dongen, zoals het Cambreur College, Hanze College en Prinsentuin Andel

"Boven verwachting", "verfrissend, maar ook weer herkenbaar", "enerverend en leerzaam". Zomaar enkele kreten die zijn opgeschreven door ondernemers die op 16 november 2016 de presentatie van Dr. Aletta Smits hebben bijgewoond op het Cambreur College. Aletta vertelde in prachtige en pakkende voorbeelden over het mysterieuze puberbrein. Als docent, psycholoog en onderzoeker geeft ze een bijzondere kijk op het gedrag van pubers. Het Cambreur College bood ondernemers van Dongen op deze woensdagavond haar presentatie aan als dank voor het bieden van stageplaatsen. Belangrijk voor de toekomst van Dongen. Een topavond vol herkenning, inzichten en adviezen die zich moeilijk laat samenvatten.

Alette Smits over het puberbrein

Ik kom uit Amsterdam. Als u mij niet onderbreekt, praat ik gewoon door.

Aletta Smits waarschuwde er in het begin van de avond al voor. “Als u mij niet onderbreekt, praat ik gewoon door”. En dat gebeurde! Een anderhalf uur durende presentatie over het (wan-)gedrag van pubers en de invloed op hun omgeving. Dongense ondernemers werden getrakteerd op een avondje vol herkenning, nieuwe inzichten en adviezen. De vele voorbeelden volgden elkaar naadloos op, gecombineerd met een spoedcursus psychologie en neurologie. Niet alleen om stagiaires beter te bereiken en te begeleiden binnen een bedrijf, maar ook leuk voor het thuisfront.

Dat heeft die van mij helemaal niet. Nou, doe een dansje!

Het puberbrein is er in allerlei soorten en maten. Het was wonderbaarlijk om te horen wat er op bepaalde leeftijden gebeurt in het brein, waardoor de blik op de wereld volledig verschilt tussen pubers en volwassenen. “Pubers” is overigens veel omvangrijker dan de meesten dachten. Het puberen start rond het 10e levensjaar en gaat door tot de leeftijd van 25 jaar! Pas dan zijn de hersenen volledig volgroeid. Het gedrag uit zich individueel op veel verschillende manieren, maar er zijn zeker ook algemene kenmerken. Volwassenen worden door pubers altijd gezien als “klaverjassende bejaarden” een stadium dat zij zelf nóóit zullen bereiken. Althans dat is wat ze als pubers denken.

Stagiaires hebben geen tijdsbesef

Dat ze in de ogen van ondernemers vreemde keuzes maken, wisten we al. Maar waarom dan? Aletta geeft met een ander voorbeeld aan dat pubers en/of stagiaires geen tijdsbesef hebben. Kunnen ze niets aan doen. Het is biologisch bepaald. Voor pubers lijkt tijd een eindeloos begrip. “Kom op, nog een half jaartje doorzetten” lijkt voor een puber wel zestig jaar en is volstrekt nutteloos als motivatie. Iets dat door René Hermans (directeur van het Cambreur College) aan het einde van de presentatie met een glimlach werd aangehaald, omdat hij “deze fout” een dag eerder persoonlijk had gemaakt.

Ze zijn supergevoel voor complimenten, het zijn net muppets

Ondernemers die openstaan voor stagiaires willen hen graag inhoudelijk overtuigen van de mogelijkheden die vóór hen liggen. Boeit ze niet, stop er maar mee! Stagiaires op deze leeftijd zijn niet gevoelig voor de inhoud, maar willen liever een warm welkom in een bedrijf. Dat schept een band. Ze zijn buitengewoon gevoelig voor complimenten en zullen je vertrouwen niet snel schaden als je hen sociaal motiveert. Dat is volgens Aletta vele malen belangrijker dan inhoudelijke motivatie. “Gooi er een compliment tegenaan voor een scheut dopamine (een neurotransmitter die het genot en het welzijn prikkelt) en ze stralen van geluk”.

Het belangrijkste wat pubers leren, is hoe je over klanten praat, hoe erg het is als iemand niet op je mails reageert en wat te laat komen met de ander doet. Ondernemers zijn een rolmodel voor pubers. Je moet ze belonen en uitleggen hoe je met elkaar omgaat, want ze gaan daar niet zelf naar op zoek.

Aletta vertelt met voorbeelden en doet dit met de nodige gebalanceerde humor. Een puber die elke dag opnieuw de handdoek niet aan het haakje hangt na het douchen. Je kunt hem bij wijze van spreken aan de oren trekken en die handdoek netjes op laten hangen, maar het effect op die puber is nihil. Probeer het eens met complimenten in de trend van: "Ik vind het al heel fijn dat de handdoek dichter bij het hangertje ligt!" Dit doet wonderen en voor je het weet krijg je het gewenste gedrag. De handdoek hangt waar die hangen moet.

Leer ze leren

Ja, een stagiair kost tijd en energie. Maar als je die tijd op de goede manier inzet, gaat iedereen er op vooruit. Vandaag leer je ze een probleem op te lossen en morgen lukt het ze niet om een soortgelijk probleem zelf op te lossen. Frustrerend? Ja, vaak wel. Ze zien het als een ander probleem door de details er om heen. Ze kunnen nog niet abstract denken. Pubers kunnen vaak geen hoofd- en bijzaken onderscheiden. Ze zien de overeenkomsten gewoon niet, maar als je vraagt of ze de verschillen zien dan komen ze er snel achter dat er een structuur in de oplossing zit. Met een kleine aanpassing in de aanpak, bereik je ineens een veel beter resultaat.

En nu?

Naast de vele nuttige tips van Aletta, sluit ze af met de belangrijkste: vat de opmerkingen en het gedrag van een puber nooit persoonlijk op! Het puberbrein werkt gewoon anders en daar kunnen ze helemaal niets aan doen.

Het was een buitengewoon leuke en leerzame avond die zeer motiverend en inspirerend bleek voor het aanwezige publiek. De avond werd met een gezellige borrel en hapje afgesloten verzorgd door leerlingen van het vmbo van het Cambreur College die zich als uitstekende gastheren en gastvrouwen opstelden.

ja ja sticker stagiaires

Laatste Nieuws